Vierjaarlijkse prijs voor architectuur van de provincie West-Vlaanderen 2011

De vierjaarlijkse prijs voor architectuur van de provincie West-Vlaanderen 2011 vond plaats van 3 maart 2012 tot en met 22 april 2012 in Avelgem en Brugge. Aangezien deze tentoonstelling dicht bij mij thuis is, heb ik de opstelling in Brugge bezocht. De deelnemers aan de architectuurprijs waren zeer verscheiden. Iedereen die een gebouw in West-Vlaanderen heeft gezet of die een West-Vlaams bureau is mocht deelnemen aan de wedstrijd.

Affiche

De geselecteerde projecten

Van de 70 projecten die aan de jury werden voorgelegd werd een selectie gemaakt van 12 projecten. Die 12 zijn  op een uniforme manier opgesteld naar het publiek toe.

Laureaat

NoAarchitecten – Stadhuis van Menen

TV DierendonckBlancke – GC Spikkerelle (Avelgem)

Premie

Architecten Els Claessens & Tania Vandenbussche – Lokalen jeugdbeweging Hoeve De Sol (Blankenberghe)

Buro aRCHITEC  i.s.m. Dirk Demasure – De Levensboom (Wevelgem)

DDM.ARCHITECTUUR – OC Club77 (Schuiferskapelle)

Urbain architectencollectief i.s.m. Corneel Cannaerts – Ateliergebouw Dagcentrum Omega (Wetteren)

Selectie

Tom van Biervliet – Woning Valcke-Vandenberghe (Sint-Michiels)

Crepain Binst Architecture – Kantoor Inrax West (Torhout)

De Brucker-De Brock – Notariaat Fieuws (Brugge)

Paul Vantieghem – Verbouwing en uitbreiding van een gezinswoning (Heestert)

Volt Architecten – Lofts Rodebroek (Ronse)

Premie van de provinciale raad van de orde van architecten van West-Vlaanderen

NoAarchitecten – Onderstation Petrol (Antwerpen)

Bij de tentoonstelling werd elk project uitgebreid gedocumenteerd door middel van plannen, snedes, maquette, foto’s, conceptnota en -tekening. Deze documentatie bracht de kwaliteiten van elk project heel duidelijk naar voren.

Het project ‘GC Spikkerelle’ van ‘TV DierendonckBlancke’ sprak mij nog het meest aan van alle projecten die er tentoongesteld stonden. Het was een project dat ik nog niet echt eerder gezien had.

Café en één van de toegangen tot het gebouw

Het gebouw is een complex geheel van een theater, een polyvalente zaal, een administratieve ruimte, een foyer en een cafetaria. Vanaf het concept heeft het ontwerp een kleine footprint. De functies zijn zodanig gestapeld dat het gebouw zo compact mogelijk wordt. Naar uitstraling geeft dit een prominente kubus weer in het landschap op een sokkel die zich in het landschap past.

Conceptuele tekening

De wijze waarop de compactheid is bereikt, komt het best tot uiting in het conceptuele model. De polyvalente zaal bevindt zich samen met de cafetaria onder de grond. Hierboven wordt het theater geplaatst zodat tussen het theater en de polyvalente zaal nog ruimte overblijft voor een foyer en een administratie. Alle functies die bij het theater behoren bevinden zich naast de tribune in het bovenste blok.  Het gebouw heeft verscheidene ingangen zodat elke functie zijn optimale toegang heeft. De grote zaal heeft twee ingangen o.a. aan de cafetaria, dit ter voorkoming van eventuele schade bij de andere ingang aan de foyer.

De polyvalente zaal

De foyer en de administratie liggen op het gelijkvloers en helpen mee om de zaal akoestisch dicht te krijgen. Door de transparantie kan het daglicht tot in de polyvalente zaal invallen, zodat deze perfect bruikbaar wordt overdag.

Het gebouw is interessant omdat er veel keuzes gemaakt werden naar het gebruik van het gebouw toe. Dat is iets dat bij veel architectuur te weinig over nagedacht wordt:

-hoe kunnen de verschillende functies een meerwaarde naar elkaar toe zijn?

-hoe kunnen ze perfect tot een mulitfunctioneel gebouw leiden?

Door deze twee redenen alleen al is het gebouw een waardige laureaat van de architectuurwedstrijd van de provincie West-Vlaanderen.

Bibliografie

Uitleg en foto’s

Vierjaarlijkse prijs voor architectuur van de provincie West-Vlaanderen 2011 (Brugge: Provincie West-Vlaanderen, 2012).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: